Seizoenen

Bakhuizen 1 - Blauwhuis 1

Omschrijving:

Je zult er wellicht niet bij stilgestaan hebben, maar vandaag waren er twee derby’s van het Noorden. Naast het eredivisieduel Heerenveen-Groningen vond in de vijfde klasse A de Katholieke derby van het Noorden plaats. De statistieken logen er niet om: volgens VoetbalNoord wist Blauwhuis de laatste 5 seizoenen niet in Bakhuizen te winnen. Dat moest de spelers toch een extra stimulans geven om ditmaal de Bakhústers wel op hun eigen veld te verslaan. Echter verkeerden zowel Bakhuizen als Blauwhuis in vormcrisis: Bakhuizen haalde na de winterstop amper nog punten en Blauwhuis wist de laatste 5 wedstrijden geen punten te pakken. Het beregezellige teamuitje naar de Drafbaan in Wolvega bleek voor sommige spelers zijn weerslag op het vertoonde spel te hebben. Overigens werd op de drafbaan clubicoon Titus de Wolff, die meer dan 31 jaar (!) de Blauhúster pils tapte, verdiend toegesproken door voorzitter Epke Bootsma. 

Al vanaf de afstrap leek het alsof de scheidsrechter de beide ploegen geen fijne wedstrijd gunde. Waar geen enkele speler een onreglementaire aftrap zag, zag de scheidsrechter deze wel. Het optreden van de scheidsrechter zou zich naarmate de wedstrijd vorderde verslechteren en het hielp ook niet dat de scheidsrechter niet naar de spelers communiceerde waarom hij floot. Reden voor de razende reporter om hier verder in het verslag zo weinig mogelijk in op te gaan. 

Bakhuizen was de gehele eerste helft sterker dan Blauwhuis. Blauwhuis was overal een stap te laat en bood Bakhuizen de ruimte. Echter was het wel Blauwhuis dat de beste kans van de wedstrijd kreeg. Teake Witteveen werd door een prima steekbal van Johan-Gerard Popma vrij voor de keeper gezet, maar zijn schot belandde op de keeper. Bij de rebound kwam de behendige Gerardus t.v. Scheltinga een teenlengte te kort. Even later was het Johan-Gerard Popma met een prima mogelijkheid, maar zijn schot ging over. 

Het gemakkelijker voetballende Bakhuizen kwam uit een prima aanval verdiend op voorsprong: 1-0. Even later kon een Bakhuizen-speler vrij doorlopen en werd zijn schot prima binnengetikt: 2-0. Bakhuizen slaagde er niet in om de voorsprong uit te breidden, onder andere doordat keeper Jorrit de Boer een aantal prima reflexen in huis had. De Boer ging bij de 3-0 wel in de fout toen hij in plaats van resoluut verdedigen voor de opbouw koos. 

Na rust waren de rollen omgedraaid. Het bleef voor beide ploegen lastig om te voetballen, omdat de scheidsrechter voor elk wissewasje floot. Dat zou uiteindelijk dan ook leiden tot veel onnodige gele kaarten en frustratie, terwijl dat bij deze wedstrijd totaal niet nodig was. Blauwhuis zou wel nog een aantal prima kansen creëeren, maar het ontbrak aan de afwerking. De hardwerkende Teake Witteveen beloonde zijn inzet door al dan niet met een schwalbe een penalty te veroorzaken. De penalty werd onberispelijk binnen geschoten door routinier Johan-Gerard Popma: 3-1. 

Bakhuizen kwam er in de tweede helft amper aan te pas en kwam ook amper op de helft van Blauwhuis. Uitblinkers aan Blauwhuis-zijde waren Arjan de Jong en de ingevallen Herman Kuipers. Kuipers kreeg behoorlijk wat tikken te verduren maar gaf geen krimp en bleek ook als verdediger goed uit de voeten te kunnen. Een mooie actie van Gerardus t.v. Scheltinga werd niet tot doelpunt gepromoveerd. Waar iedereen dacht dat de bal uit was, dacht Gerardus hier anders over. Als een ware Messi slalomde hij de Bakhuizen-verdediger voorbij, maar zijn voorzet kon door de Bakhuizen-keeper uit de lucht geplukt worden. Het laatste `hoogtepunt’ van de wedstrijd was de rode kaart van Klaas van der Meulen. Hij stond koud pas 10 minuten in het veld toen hij alweer mocht douchen nadat hij in een normaal duel tegen de keeper botste. 

Zo zit Blauwhuis even in een dal, maar het tij kan verkeren. Er komt nog één finale: Tijnje thuis. Deze finale zal niet aankomende zondag, maar volgende week vrijdag gespeeld worden. Om 19:00 uur zullen de Blauhústers aantreden, dus komt allen kijken naar deze laatste wedstrijd van het seizoen 2015-2016. 


return