Nieuws

BLAUWHUIS PROMOVEERT IN EXTREMIS NAAR 4E KLASSE!

jun 13, 2023

Nadat in de competitie het kampioenschap, en daarmee directe promotie, op 2 punten werd misgelopen, stond Blauwhuis voor de opdracht om promotie via de nacompetitie af te dwingen. Op 4 juni werd Diever-Wapse met 3-0 verslagen, waarmee Blauwhuis zich plaatste voor de finale op zondag 11 juni.
In deze allesbeslissende finale stond voor zowel Blauwhuis als tegenstander en mede-vijfdeklasser SVBC promotie naar de 4e klasse op het spel. De voetbalvereniging uit het Drentse Barger-Compascuum liep vorig jaar promotie via de nacompetitie mis en Blauwhuis wist dat het een tot op het bot gemotiveerde tegenstander zou treffen.
Blauwhuis mocht afreizen naar Vledder, waar de finale werd afgewerkt op het sportpark van vv BEW. Tussen de groene en oranje rookgordijnen door betraden de spelers van beide clubs het strijdtoneel. Om 14.00u werd onder tropische weersomstandigheden afgetrapt. Dit was het moment om te knallen!
Blauwhuis begint fel en scherp aan de wedstrijd en al snel blijkt dat SVBC veel ruimte weggeeft achter de eigen verdediging. Via de lange bal over de laatste linie weet Blauwhuis een aantal kansjes te creëren. Na zo'n 15 minuten breekt Hidzer Bogaard door op rechts, waarna hij door een verdediger onderuit wordt gelopen. De scheidsrechter wijst naar de stip, maar zijn assistent corrigeert en geeft aan dat de overtreding buiten het strafschopgebied werd begaan. Een vrije trap resteert, zonder succes. Even later wordt Arjan de Jong weggestuurd in de diepte, met een subtiele afronding weet hij de doelman te verschalken. Tot de verbazing van vele aanwezigen heeft de assistent-scheidsrechter de vlag opgestoken: buitenspel. Een discutabele beslissing, daar komt de ploeg uit Drenthe goed weg. Na een half uur is daar dan toch de bevrijdende 1-0. De bal wordt wederom over de verdediging heen gelegd. Arjen Bogaard is zijn directe tegenstander te snel af, neemt de bal fraai aan en schiet de bal onder de doelman door: 1-0 Blauwhuis!
Richting het einde van de 1e helft wordt Simme Dooper op lompe wijze uit de wedstrijd geschopt door een tegenstander. Willem Kroon is zijn vervanger en trainer Zeilmaker gebruikt dit moment om een aantal positiewisselingen door te voeren. SVBC gaat meermaals op zoek naar de gelijkmaker via de rappe linksbuiten, al maakt Jildert van der Meulen dit gevaar im veel gevallen onschadelijk. Met een 1-0 voorsprong gaan beide teams rusten.
Blauwhuis voelt dat het slechts 45 minuten voetbal verwijderd is van de 4e klasse. Na vijf minuten in de 2e helft krijgt Blauwhuis echter een domper te verwerken. SVBC komt door op de linkerflank, de defensie van Blauwhuis staat uit positie en een voorzet wordt feilloos binnengewerkt: 1-1.
Waar SVBC vooral gevaar weet te stichten via corners en vrije trappen, blijft Blauwhuis de ruimtes zoeken achter de verdediging. Kansjes volgen aan beide kanten. In de 70e minuut wordt een voorzet onvoldoende weggewerkt door de doelman van SVBC, goudhaantje Hidzer Bogaard staat op de juiste plek en kopt de 2-1 binnen! SVBC gaat niet bij de pakken neerzitten en gaat direct op zoek naar de gelijkmaker. In de 77e minuut weet de SVBC-spits, die kort daarvoor in het veld is gekomen, een hoekschop binnen te werken: 2-2.
Weer een tegenslag voor Blauwhuis. Blauwhuis wankelt even, maar weet zich toch weer op te richten. SVBC voert de druk op, maar er wordt niet meer gescoord. De reguliere speeltijd zit er op en een verlenging volgt. Beide ploegen proberen de aanval te zoeken, maar de kansjes die volgen resulteren niet in een doelpunt. Doelman Jelke Bootsma laat meermaals zijn kwaliteiten zien en houdt Blauwhuis op de been!
In de 111e minuut is daar dan toch de kans waarvan je wist dat die ging komen! Willem Kroon (kind van de club) weet zichzelf vrij te spelen in de 16 meter en twijfelt niet, hij haalt uit en laat de keeper kansloos: 3-2! Met nog tien minuten te gaan is promotie heeeel dicht bij. SVBC probeert nog een keer aan te zetten, maar mist de stootkracht om echt gevaarlijk te worden. Tot grote opluchting van iedereen die Blauwhuis een warm hart toedraagt, fluit de scheidsrechter dan eindelijk voor het laatst: BLAUWHUIS KEERT NA 25 JAAR TERUG IN DE 4E KLASSE!
De promotie is de kers op de taart voor Bennie Zeilmaker, voor wie deze finale zijn laatste wedstrijd als trainer van Blauwhuis was. Zeilmaker heeft Blauwhuis hoogstpersoonlijk van de kelder van het amateurvoetbal naar de 4e klasse gebracht, een prestatie van formaat!
Voor SVBC zijn de druiven zuur. Zij komen ook volgend jaar uit in de 5e klasse en keren teleurgesteld terug richting de Duitse grens.
Via deze weg willen wij nogmaals vv BEW bedanken, voor de zeer goed verzorgde faciliteiten. Zowel het veld, de kleedkamers als de horeca waren tot in de puntjes geregeld, grote klasse!
Na een spetterende 3e helft in Vledder, in de bus terug en in Blauwhuis is het nu tijd om na te genieten! 

willempie.PNG