Historie PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag 28 april 2011 20:26

V.V. Blauwhuis is opgericht in 1932 als B.V.C (Blauwhuister Voetbalclub). Rond 1950 is deze naam gewijzigd in V.V. Blauwhuis. Kapelaan Amse speelde een belangrijke rol bij en na de oprichting van de voetbalclub. Hij zorgde er niet alleen voor dat de spelers overeenkomstig de regels gingen voetballen; hij regelde ook een veld bij Westhem en was de eerste geestelijke adviseur van de club. Het eerste kampioenschap behaalde Blauwhuis in 1937, toen nog uitkomende in de RK UVB.

Rond de oorlogsjaren verhuisde de voetbalclub naar de "Hege Njoggende", een perceel grond aan de Blauhústerleane tussen Blauwhuis en Greonterp. Op dit veld spraken de prestaties van de voetballers niet echt tot de verbeelding. In 1950 verhuisde de club naar het dorp. Het veld aan de Van der Looswei heeft tot het midden van de jaren '70 dienst gedaan. Op deze locatie heeft de club wel de nodige successen geboekt.

Onder leiding van Tjitte Kootje promoveerde het eerste elftal in 1960 ten koste van Robur naar de toenmalige 1e Klasse FVB. Na degradatie in 1962, vocht Blauwhuis zich een jaar later nog een keer terug naar de 1e Klasse FVB maar daarna moesten de groenhemden een stapje terug doen. Dat gold in de jaren '70 echter niet voor de jeugdelftallen. Verschillende kampioenschappen werden behaald hetgeen later een vervolg zou krijgen.

In het midden van de jaren '70 verhuisde de V.V. Blauwhuis naar het huidige sportveld aan de Gerben Rijpmastrjitte en kon de timmerwinkel annex kleedruimte van Bouwbedrijf Bootsma worden ingeleverd voor een moderne kleedaccommodatie. Op het veld aan de Gerben Rijpmastrjitte werden verschillende successen behaald. In 1982, toen het 50-jarig jubileum aanstaande was, promoveerde Blauwhuis naar de 1e Klasse FVB. Ook het tweede elftal kon zich kampioen noemen.

In 1984 werd (voorlopig) de kroon op het werk gezet. In dat seizoen dwong Blauwhuis promotie af naar de 4e Klasse KNVB. In dat jaar werd met man en macht gewerkt aan een kantine. De opening werd verricht door erelid Thewis Hobma, mede oprichter van de club en maakte zich jarenlang verdienstelijk. Tijdens het verblijf in de 4e Klasse KNVB leefde het voetballen enorm in Blauwhuis. Ook in de beker kon Blauwhuis zo nu en dan voor verrassingen zorgen.

In 1998 moest Blauwhuis een stapje terug doen naar de vijfde Klasse. En mocht het in de toekomst eens wat minder gaan, dan kan altijd nog worden verwezen naar de historische woorden van voormalig bestuurslid Johannes de Graaf tijdens de oorlogsjaren: "Het is een zware tijd maar B.V.C. zal herrijzen..."

Laatst aangepast op donderdag 06 juni 2013 11:44